Wzmocnij się na wiosnę. Źródła witaminy C.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy zazwyczaj kojarzy się nam z odpornością i lekiem na grypę. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż kwas askorbinowy jest głównym składnikiem leków na przeziębienie. Jednak pozytywny wpływ witaminy C na nasz organizm, oprócz wzmocnienia odporności organizmu, przejawia się także w wielu innych obszarach.

Działanie witaminy C jest wieloaspektowe.

  • Odgrywa ona bardzo ważną role w przemianie aminokwasów, syntezie hormonów steroidowych, melaniny, amin katecholowych.
  • Jest niezbędna w wytwarzaniu kolagenu.
  • Ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym.
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
  • Poprawia metabolizm lipidów.
  • Odgrywa istotna role w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych.

Źródła witaminy C.

Witamina c występuje głównie w produktach roślinnych, w produktach pochodzenia zwierzęcego występują zaledwie śladowe iliści tej witaminy.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C:

Grupa (płeć, wiek)

mg/osobę

Dzieci: 

1 – 3

4 – 6

7 – 9

45

50

65

Dziewczęta i chłopcy : 

10 – 18

70

Kobiety: 

19 – 25

26 – 60

>60

ciężarne

karmiące

70

70

60

80

100

Mężczyźni: 

19 – 60

>60

70

70

 

Najwięcej witaminy C znajdziemy (mg/100g):

  • czarna porzeczka – 182,6
  • natka pietruszki – 177,7
  • papryka czerwona – 144
  • chrzan – 114
  • brukselka – 94
  • papryka zielona – 91
  • brokuły – 83
  • kalafior – 69
  • szpinak – 67,8
  • truskawki – 66
  • kalarepa – 64,7
  • poziomki – 60
  • kiwi – 59
  • kapusta czerwona – 54
  • cytryna – 50
  • pomarańcze – 49.

 

Niedobór i nadmiar witaminy C.

Niedobór witaminy C przejawia się szybkim męczeniem się, brakiem łaknienia, bólami stawowo -mięśniowymi, krwawieniem i zmianami zapalno – martwicowymi dziąseł, a także wypadaniem zębów. Skutkiem niedoboru jest także niedokrwistość i osłabienie odporności organizmu.

Nadmiar witaminy C sprzyja powstawaniu kamienicy nerkowej, może także wywołać zaburzania w przewodzie pokarmowym.

 


źródło: H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wydanie III uzupełnione,  Warszawa 2009.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.