Wzmocnij się na wiosnę. Źródła witaminy C.
|Witamina C, czyli kwas askorbinowy zazwyczaj kojarzy się nam z odpornością i lekiem na grypę. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż kwas askorbinowy jest głównym składnikiem leków na przeziębienie. Jednak pozytywny wpływ witaminy C na nasz organizm, oprócz wzmocnienia odporności organizmu, przejawia się także w wielu innych obszarach.
Działanie witaminy C jest wieloaspektowe.
- Odgrywa ona bardzo ważną role w przemianie aminokwasów, syntezie hormonów steroidowych, melaniny, amin katecholowych.
- Jest niezbędna w wytwarzaniu kolagenu.
- Ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym.
- Zwiększa odporność organizmu.
- Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
- Poprawia metabolizm lipidów.
- Odgrywa istotna role w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych.
Źródła witaminy C.
Witamina c występuje głównie w produktach roślinnych, w produktach pochodzenia zwierzęcego występują zaledwie śladowe iliści tej witaminy.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C:
Grupa (płeć, wiek) |
mg/osobę |
Dzieci:
1 – 3 4 – 6 7 – 9 |
45 50 65 |
Dziewczęta i chłopcy :
10 – 18 |
70 |
Kobiety:
19 – 25 26 – 60 >60 ciężarne karmiące |
70 70 60 80 100 |
Mężczyźni:
19 – 60 >60 |
70 70 |
Najwięcej witaminy C znajdziemy (mg/100g):
- czarna porzeczka – 182,6
- natka pietruszki – 177,7
- papryka czerwona – 144
- chrzan – 114
- brukselka – 94
- papryka zielona – 91
- brokuły – 83
- kalafior – 69
- szpinak – 67,8
- truskawki – 66
- kalarepa – 64,7
- poziomki – 60
- kiwi – 59
- kapusta czerwona – 54
- cytryna – 50
- pomarańcze – 49.
Niedobór i nadmiar witaminy C.
Niedobór witaminy C przejawia się szybkim męczeniem się, brakiem łaknienia, bólami stawowo -mięśniowymi, krwawieniem i zmianami zapalno – martwicowymi dziąseł, a także wypadaniem zębów. Skutkiem niedoboru jest także niedokrwistość i osłabienie odporności organizmu.
Nadmiar witaminy C sprzyja powstawaniu kamienicy nerkowej, może także wywołać zaburzania w przewodzie pokarmowym.
źródło: H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wydanie III uzupełnione, Warszawa 2009.
Trochę mnie zdziwił ten artykuł, bo o ile wiedziałam, ze czarna porzeczka ma bardzo dużo witaminy C, to nie spodziewałam się, że zaraz po niej jest pietruszka. Myślałam, że najwięcej witaminy C mają cytrusy, a okazuje się, że są na szarym końcu. Szok.
To chyba kwestia reklam soków pomarańczowych, bo ja również, nie wiedzieć czemu myślałam, że pomarańcze mają najwięcej witaminy C.
fajna rozpiska, dzięki tabelce i informacji, ile jest witaminy C w poszczególnych produktach, można wybrać produkty, których mała ilość dostarczy porządna dawkę witaminy C. Nie wiedziałam, ze czerwona papryka ma tyle witaminy C…