Zdrowy seler.

Seler jest warzywem ogólnodostępnym i często stosowanym w polskiej kuchni. Swoją popularność zawdzięcza głównie walorom smakowym. Warto jednak przyjrzeć się bliżej tej roślinie, gdyż jest ona źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin,


Seler jest bogaty w witaminy A, C, E, D, K, witaminy z grupy B. Zawiera minerały, takie jak wapń, sód, miedź, magnez, żelazo, cynk, potas. Jest również bogatym źródłem błonnika. 


Korzyści zdrowotne:

  • Zmniejsza ciśnienia krwi.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Działa antyseptyczne.
  • Wpływa na kondycję stawów. Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza obrzęki i ból w obrębie stawów. Może mieć również wpływ na regenerację tkanki.  Pomaga przy reumatyzmie.
  • Pomaga w walce z rakiem.
  • Zwiększa odporność.
  • Zmniejsza objawy astmy.
  • Wpływa pozytywnie na układ krążenia.
  • Działa moczopędnie.
  • Pomaga przy migrenie.
  • Ma właściwości uspokajające.
  • Pomaga w utracie wagi.
  • Oczyszcza organizm.

 

Uwaga!

Nasiona selera nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, ponieważ mogą powodować skurcze macicy.

Seler możemy jeść w każdej postaci, zarówno bulwy, nać jaki i nasiona zawierają korzystne dla zdrowia substancje. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

Syrop z selera. Pomaga przy kaszlu, dolegliwościach reumatycznych, problemach z gardłem. Na 100g selera korzeniowego używamy 1łyżkę miodu lub 100g cukru. Seler dokładnie myjemy, wycinamy oczka i rozdrabniamy krojąc, siekając, trąc na tarce lub szatkując, następnie zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, aż pojawi się sok. Powstały syrop odcedzamy i pijemy po łyżce 2-3 razy dziennie.

Sok. Przyrządzamy z selera i dowolnych warzyw/owoców. Możemy użyć sokowirówki lub zblendować z dowolnym sokiem (najlepiej 100%) i dodatkami (warzywa lub owoce).

Napar z liści lub nasion. Działa moczopędnie, dlatego jest pomocny przy kamienicy nerkowej, problemach z nerkami, a także przy zapaleniu górnych dróg oddechowych.Napar z nasion pomaga obniżyć ciśnienie krwi, działa także odprężająco i uspokajająco.  Liście lub nasiona (1 łyżeczka na 100ml wody) zalewamy zimna wodą i zagotowujemy .

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.