Zdrowy seler.
|Seler jest warzywem ogólnodostępnym i często stosowanym w polskiej kuchni. Swoją popularność zawdzięcza głównie walorom smakowym. Warto jednak przyjrzeć się bliżej tej roślinie, gdyż jest ona źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin,
Seler jest bogaty w witaminy A, C, E, D, K, witaminy z grupy B. Zawiera minerały, takie jak wapń, sód, miedź, magnez, żelazo, cynk, potas. Jest również bogatym źródłem błonnika.
Korzyści zdrowotne:
- Zmniejsza ciśnienia krwi.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Działa antyseptyczne.
- Wpływa na kondycję stawów. Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza obrzęki i ból w obrębie stawów. Może mieć również wpływ na regenerację tkanki. Pomaga przy reumatyzmie.
- Pomaga w walce z rakiem.
- Zwiększa odporność.
- Zmniejsza objawy astmy.
- Wpływa pozytywnie na układ krążenia.
- Działa moczopędnie.
- Pomaga przy migrenie.
- Ma właściwości uspokajające.
- Pomaga w utracie wagi.
- Oczyszcza organizm.
Uwaga!
Nasiona selera nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, ponieważ mogą powodować skurcze macicy.
Seler możemy jeść w każdej postaci, zarówno bulwy, nać jaki i nasiona zawierają korzystne dla zdrowia substancje. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.
Syrop z selera. Pomaga przy kaszlu, dolegliwościach reumatycznych, problemach z gardłem. Na 100g selera korzeniowego używamy 1łyżkę miodu lub 100g cukru. Seler dokładnie myjemy, wycinamy oczka i rozdrabniamy krojąc, siekając, trąc na tarce lub szatkując, następnie zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, aż pojawi się sok. Powstały syrop odcedzamy i pijemy po łyżce 2-3 razy dziennie.
Sok. Przyrządzamy z selera i dowolnych warzyw/owoców. Możemy użyć sokowirówki lub zblendować z dowolnym sokiem (najlepiej 100%) i dodatkami (warzywa lub owoce).
Napar z liści lub nasion. Działa moczopędnie, dlatego jest pomocny przy kamienicy nerkowej, problemach z nerkami, a także przy zapaleniu górnych dróg oddechowych.Napar z nasion pomaga obniżyć ciśnienie krwi, działa także odprężająco i uspokajająco. Liście lub nasiona (1 łyżeczka na 100ml wody) zalewamy zimna wodą i zagotowujemy .
syrop robię już od wielu lat – dodaje miodu i cytryny, dla mnie to must have przy przeziębieniu