Zielona kawa – pogromca tłuszczu.

Zielona kawa, podobnie jak w przypadku różnych odmian herbat, pochodzi z tego samego krzewu, co tradycyjna, wszystkim znana kawa palona. Różnica tkwi w sposobie obróbki. Zielona kawa nie jest poddawana procesowi prażenia, dzięki czemu nie tarci ona wielu cennych składników, w tym najważniejszego – kwasu chlorogenowego.

Tajemniczy składnik – kwas chlorogenowy.

To właśnie dzięki kwasowi chlorogenowemu zielona kawa stała się popularnym i zdrowym napojem. Kwas chlorogenowy należy do grupy naturalnych polifenoli. Jest on estrem kwasu cynamonowego i chinowego. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i przeciwnowotworowe.

Kwas chlorogenowy bywa często traktowany jako spalacz tłuszczu, stąd zielona kawa coraz częściej stosowana jest jako środek odchudzający. Z przeprowadzonych badań wynika, że kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie glukozy oraz hamuje wzrost komórek tłuszczowych.

Istnieją również badania wykazujące, że kwas chlorogenowy pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Pierwsze rezultaty zaobserwowano już po 28 dniach leczenia. Sprawdza się on również w leczeniu cukrzycy i chorób serca.

Podsumowując, pijąc zielona herbatę możemy zapobiegać lub leczyć:

  • otyłość,
  • cukrzycę,
  • nadciśnienie,
  • choroby serca.

Przeciwwskazania.

Zielona kawa zawiera kofeinę, stąd może ona powodować skutki uboczne, podbnie jak w przypadku picia zwykłej kawy. Dlatego warto skonsultować się z lekarzem zwłaszcza, gdy cierpimy na nadciśnienie, choroby serca, jaskrę, zespół jelita drażliwego lub cukrzycę, gdyż zawartość kofeiny znacząco wpływa na te schorzenia.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.