Najważniejsze właściwości czerwonej herbaty PU-ERH.

Czerwona herbata pochodzi z tego samego krzewu co herbaty czarne i zielone. Różni a się one jedynie procesem obróbki. PU-ERH najpierw podlega procesowi fermentacji, potem susz leżakuje w specjalnych pomieszczeniach, gdzie dojrzewa. Nie trudno się domyślić, że im dłużej susz dojrzewa, tym lepsza jest jakoś herbaty.

Do głównych korzyści płynących z picia czerwonej zaliczyć można:

  • zmniejszenie ryzyka chorób sercowo – naczyniowych, głównie za sprawą zmniejszenia stężania tłuszczów we krwi,
  • zapobieganie nowotworom, dzięki zawartości katechin
  • regulacja masy ciała (wspomaga odchudzanie),
  • wspomaganie trawienia,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • zapobieganie próchnicy,
  • zmniejszenie skutków nadużycia alkoholu,
  • zwiększenie koncentracji.

Sposób parzenia i picia.

Herbatę parzymy przez 3-5 minut w temperaturze 90 °C. W zależności od jakości suszu, istnieje możliwość kilkukrotnego wykorzystania tych samych liści.

Jeżeli zależy nam na odchudzających właściwościach czerwonej herbaty, musimy pamiętać, że należy pić ją godzinę po posiłku.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.