Nie zapominaj o tłuszczach – one też są zdrowe! Tłuszcze w gotowaniu.

Ciężko nie zgodzić się z faktem, że smażone potrawy są popularnym i smacznym elementem kuchni polskiej. Większość diet niestety zaleca ograniczenie wszelkich smażonych potraw, a także tłustych gotowanych potraw, głównie ze względu na zwiększoną ilość tłuszczu, co przekłada się również na liczbę spożytych kalorii.

Nie warto jednak zupełnie rezygnować z tłuszczów, pamiętajmy, że pomagają one w przyswajaniu (rozpuszczają) witamin A, D, E i K.

Jaki rodzaj tłuszczu wybrać do gotowania?

Wskaźnikiem wyboru tłuszczu dobrego do gotowani jest podatność na utlenianie. Mniejszą skłonność do utleniania mają tłuszcze o stabilnych łańcuchach kwasów tłuszczowych. Stąd warto wybierać tłuszcze najbardziej stabilne. Trzeba jednak pamiętać, że o szkodliwości tłuszczu stanowi również jego jakość i sposób pozyskania.

W ogólnym podziale tłuszczów wyróżnić możemy tłuszcze nasycone, nienasycone oraz wielonienasycone. Różnią się one długością łańcuchów kwasów tłuszczowych oraz liczbą wiązań pomiędzy atomami łańcucha.

Najbardziej wskazane wydają się tłuszcze nasycone, gdyż posiadają one łańcuchy krótkiej lub średniej długości, przez co są stabilne. Ponadto nie zawierają podwójnych wiązań pomiędzy atomami łańcucha.

Tłuszcze nienasycone posiadają długie łańcuchy, ale ze względu na tylko jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami w łańcuchu kwasów tłuszczowych, są w stanie utrzymać stabilność.

Tłuszcze wielonienasycone są to tłuszcze długołańcuchowe o dwóch lub większej liczbie wiązań podwójnych pomiędzy atomami, stad analogicznie są ona najmniej stabilne.

Co wybrać?

Masło. Przez wiele lat odsunięte na dalszy plan, dziś powoli wraca do łask. Pod uwagę należy brać wyłącznie w pełni naturalne masło, bez zbędnych polepszaczy i dodatków. Masło składa się z krótkich i średnich łańcuchów kwasów tłuszczowych. Ze względów zdrowotnych jest polecane nie tylko do gotowania. Masło jest jednym z najlepszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Tak, tego samego CLA spopularyzowanego, jako środek odchudzający, wspomagający beztłuszczowy przyrost masy mięśniowej i niwelujący cellulit. Oprócz tego kwas linolowy obniża ryzyko wystąpienia raka i przeciwdziała miażdżycy. Masło jest także dobrym źródłem selenu oraz witamin A i E.

Olej kokosowy. Do niedawna nowość w naszym kraju – dziś przyciąga coraz większe rzesze zwolenników. Nie tylko ze względów spożywczych, jak się okazuje w swej prostej fromie jest także świetnym kosmetykiem, np. w formie maski do włosów. Wracając do walorów zdrowotnych, olej kokosowy, podobnie jak masło, składa się z łańcuchów krótkich i średnich. Stąd też jest polecany do smażenia. Wspomaga układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na serce, pracę tarczycy, reguluje metabolizm. Oprócz tego poprawia kondycję skóry, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.

Oliwa z oliwek. Doskonale znana i często polecana przez dietetyków i naukowców. Jest to tłuszcz nienasycony o długim łańcuchu kwasów tłuszczowych, dlatego poleca się ja do gotowania w niższych temperaturach, raczej jako dodatek do potraw już ugotowanych.

Tłuszcze zwierzęce. Poczciwy boczek i smalec, wreszcie doczekały się swoich pięciu minut. Trzeba jednak pamiętać, że należy stosować je w niskich temperaturach, gdyż obfitują w witaminy A, D i K, cholinę, DHA oraz kwas arachidonowy. Przekłada się to na pozytywny wpływ na działanie mózgu.

Masła orzechowe. Przeważnie są to tłuszcze wielonienasycone, sprawdzą się jednak jako pyszny dodatek do gotowych potraw.

Jakich tłuszczów unikać i dlaczego?

Najbardziej spopularyzowane tłuszcze to oleje rzepakowy i słonecznikowy . Z założenia są one zdrowe, niestety ich popularność przełożyła się na masową produkcję, która opiera się na stosowaniu genetycznie zmodyfikowanych nasion i pestycydów. Można je stosować, pod warunkiem, że mamy pewność, że pochodzą z upraw ekologicznych. Zasada ta tyczy się wszystkich produktów wymienionych w niniejszym artykule. Specyfika masowej produkcji zakłada stosowanie wielu wspomagaczy i ulepszaczy, co niestety przekłada się na nasze zdrowie. Dlatego warto wybierać produkty od mniejszych przedsiębiorców, w szczególności produkty Polskie.

3 komentarze

Skomentuj baśka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *