Zdrowe i pyszne chlebki/bułki z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 400g kaszy jaglanej
- 250g kaszy jęczmiennej
- 150g otrąb pszennych
- sól
- pieprz
- ulubione zioła i przyprawy
- 2,1l wody
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną dokładnie płukamy, można sparzyć ją wrzątkiem.
2. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę jaglaną i kaszę jęczmienną. Gotujemy około 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Do ugotowanej kaszy dodajemy otręby i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.
4. Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Gdy kasza ostygnie, maczamy dłonie w wodzie i mokrymi dłońmi formujemy bułeczki, delikatnie je spłaszczając.
5. Chlebki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem lub wodą. Przed pieczeniem, możemy posypać je słonecznikiem, makiem lub innymi ziarnami.
6. Tak przygotowane chlebki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 50-60 minut.


