Witamina D – działanie, zapotrzebowanie, źródła, skutki niedoborów i przedawkowania.
Witamina D jest bardzo ważnym składnikiem diety. Warunkuje wykorzystanie wapnia przez organizm oraz prawidłowa mineralizacje kości. Jej głównym źródłem jest synteza skórna, która zachodzi pod wpływem promieni ultrafioletowych. W mniejszym stopniu jest pozyskiwana z pokarmów – w nie wielkich ilościach występuje mleku oraz jego przetworach, jajach, wątrobie oraz tłuszczach rybnych.
Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, wzmaga resorpcję wapnia i fosforanów w jelitach, jest konieczna w procesach transportu wapnia. Wzmacnia system immunologiczny. Jest witamina o charakterze hormonalnym – jej działanie jest podobne do działania hormonów steroidowych. Wpływa także korzystnie na na stan napięcia i i sprawność układu mięśniowego.
Z licznych badań wynika, że może ona odgrywać rolę ochronna w stosunku do nowotworów złośliwych. Stymuluje syntezę białka wiążącego wapń, co zwiększa absorpcję tego składnika w jelicie, ma także pozytywny wpływ w układ immunologiczny. Witamina D jest także szeroko wykorzystywana w leczeniu łuszczycy.
Mimo iż witamina D pod wpływem promieni UV jest syntezowana z cholesterolu w skórze człowieka jej niedobory są bardzo powszechne. Wynika to głównie z małego nasłonecznienia w miesiącach jesiennych i zimowych, unikania słońca w miesiącach letnich i wiosennych lub używania kremów z filtrami oraz małego spożycia witaminy D.
Niedobór witaminy D prowadzi do krzywicy u dzieci i niemowląt oraz u osób dorosłych do odwapnienia i rozmiękczenia kości, zaś u osób starszych do osteoporozy.
Przedawkowanie witaminy D skutkuje zatruciem organizmu. Objawy przedawkowania to złe samopoczucie, brak łaknienia, zmęczenie, ból głowy, ból brzucha. U dzieci występują zaparcia a u dorosłych biegunka. Wapń odkłada się w tkankach różnych narządów, co powoduje nieodwracalne zmiany i zakłócenia pracy serca. Stężenie wapnia w surowicy krwi przekraczające 12µg w 100ml prowadzi do kamienicy nerkowej.
Zapotrzebowanie na witaminę D (μg cholekalciferolu):
- niemowlęta i dzieci do 9 r.ż – 5μg
- chłopcy i dziewczęta od 10 do 18 r.ż. – 5μg
- mężczyźni od 19 do 50 r.ż. – 5μg
- mężczyźni od 51 do 65 r.ż. – 10μg
- mężczyźni od 66 r.ż. – 15μg
- kobiety od 19 do 30 r.ż. – 5μg
- kobiety od 31 do 50 r.ż. – 10μg
- kobiety od 51 r.ż – 15μg
- ciąża – 5μg
- laktacja 5μg
Źródła pokarmowe witaminy D (μg w 100 gramach):
- łosoś świeży – 13
- makrela świeża – 5
- sardynka świeża – 11
- szprot bałtycki – 13,51
- śledź świeży – 19
- węgorz świeży- 30
- węgorz wędzony – 36
- tran – 330
- borowik – 7,46
- kurka – 6,15
- żółtko jaja – 4,5
Czynna forma witaminy D jest magazynowana w różnych narządach, głownie w wątrobie i tkance tłuszczowej, gdzie odkładana jest w ilościach wystarczających nawet na kilkanaście tygodni.
Źródło: H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2019.
Podobne materiały
-
Zielona kawa – pogromca tłuszczu.
Jeden komentarz | mar 3, 2015 -
Czy warto stosować diety cud?
Brak komentarzy | lut 21, 2015 -
Zgrzytanie zębami – z czego wynika problemem?
Brak komentarzy | lut 16, 2018 -
5 łatwych sposobów na podkręcenie przemiany materii.
Brak komentarzy | gru 19, 2014