Schudnij jedząc. Te produkty pomogą Ci schudnąć!

Zbliżające się lato powoli staje się synonimem wszelakich diet i odchudzania. Wiosna to idealny okres na rozpoczęcie przygotowań do lata. Możemy spokojnie, bez pośpiechu i niepotrzebnego stresu zaplanować i wprowadzić w życie zbalansowaną dietę oraz trening. Trzy miesiące to optymalny okres, pozwalający na zdrową utratę wagi oraz przygotowanie idealnej sylwetki do lata.

Rozpoczynając dietę zazwyczaj zaczynamy od ograniczenia spożywanych pokarmów, zarówno pod względem jakościowym i ilościowym. Wprowadzając w życie dietę należy pamiętać, że oprócz ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania z niektórych produktów spożywczych, istotnym jest także włączenie do diety nowych produktów.

Poniżej prezentujemy produkty, które urozmaicą Twoją dietę oraz pomogą Ci zdrowo i trwale schudnąć.

 Jabłka

apple-2311_1280

Nie chodzi tu o znaną i monotonną dietę jabłkową, a o zwiększenie ilości spożywania jabłek. Są one idealne jako niskokaloryczna i zdrowa przekąska, która możemy zabrać praktycznie wszędzie. Sprawdzą się również jako dodatek do sałatek oraz koktajli.

Płatki owsiane

strawberries-498207_1280

Stosunkowo nisko kaloryczne – 100g płatków ugotowanych na wodzie ma zaledwie 164kcal. Dużą zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy się dłużej syci. Płatki owsiane regulują również poziom cukru we krwi, czym zmniejszają ryzyko cukrzycy typu II, a także zapobiegają napadom apetytu. Wykorzystując płatki owsiane możemy skomponować wiele pysznych i sycących dań, np. owsianka z owocami, ciasteczka owsiane, domowa granola, koktajl lub omlet.

Jagody Goji

jagody giji

Posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu szybko zaspokajają głód, a także zmniejszają apetyt na produkty mączne i słodycze. Wysoka zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi, sprawia, że czujemy się syci na dłużej i łatwiej kontrolować nam apetyt. Najlepsze efekty osiąga się jedząc świeże owoce, jednak ze względu na słabą dostępność można zastąpić je suszonymi owocami jagód Goji, sokiem lub herbatą,

 Fasola

fasola

W zależności od odmiany charakteryzuje się dużą zawartością błonnika oraz białka. Ugotowana fasola jest świetnym, zdrowszym zamiennikiem mąki w ciastach.

Zielona i czerwona herbata

Pu-erh Tea(普洱茶)

Obie odmiany uchodzą za pomocne w spalaniu tłuszczu. Badania przeprowadzone z użyciem zielonej herbaty wykazały, że spożywanie 5 filiżanek naparu dziennie może nawet dwukrotnie zwiększyć liczbę traconych kilogramów. Czerwona herbata już zyskała miano pogromcy tłuszczu. Zaleca się, aby pić czerwoną herbatę godzinę po posiłku. Pita w ten sposób czerwona herbata pomaga w trawieniu oraz przyspiesza metabolizm.

Jarmuż

jarmuż

Idealny jako dodatek do koktajli, zup i sałatek, a także w formie przekąski (chipsy z jarmużu). Bogaty w składniki odżywcze, a przede wszystkim błonniki i witaminy, przy czym jest niskokaloryczny.

Cytrusy

fruit-15408_1280

Polecane przy dietach, jak większość owoców bogatych w błonnik i witaminę C. Świetnym rozwiązaniem jest picie szklanki ciepłej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki, można również dodać szczyptę pieprzu cayenne.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *