Schudnij jedząc. Te produkty pomogą Ci schudnąć!
Zbliżające się lato powoli staje się synonimem wszelakich diet i odchudzania. Wiosna to idealny okres na rozpoczęcie przygotowań do lata. Możemy spokojnie, bez pośpiechu i niepotrzebnego stresu zaplanować i wprowadzić w życie zbalansowaną dietę oraz trening. Trzy miesiące to optymalny okres, pozwalający na zdrową utratę wagi oraz przygotowanie idealnej sylwetki do lata.
Rozpoczynając dietę zazwyczaj zaczynamy od ograniczenia spożywanych pokarmów, zarówno pod względem jakościowym i ilościowym. Wprowadzając w życie dietę należy pamiętać, że oprócz ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania z niektórych produktów spożywczych, istotnym jest także włączenie do diety nowych produktów.
Poniżej prezentujemy produkty, które urozmaicą Twoją dietę oraz pomogą Ci zdrowo i trwale schudnąć.
Jabłka
Nie chodzi tu o znaną i monotonną dietę jabłkową, a o zwiększenie ilości spożywania jabłek. Są one idealne jako niskokaloryczna i zdrowa przekąska, która możemy zabrać praktycznie wszędzie. Sprawdzą się również jako dodatek do sałatek oraz koktajli.
Płatki owsiane
Stosunkowo nisko kaloryczne – 100g płatków ugotowanych na wodzie ma zaledwie 164kcal. Dużą zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy się dłużej syci. Płatki owsiane regulują również poziom cukru we krwi, czym zmniejszają ryzyko cukrzycy typu II, a także zapobiegają napadom apetytu. Wykorzystując płatki owsiane możemy skomponować wiele pysznych i sycących dań, np. owsianka z owocami, ciasteczka owsiane, domowa granola, koktajl lub omlet.
Jagody Goji
Posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu szybko zaspokajają głód, a także zmniejszają apetyt na produkty mączne i słodycze. Wysoka zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi, sprawia, że czujemy się syci na dłużej i łatwiej kontrolować nam apetyt. Najlepsze efekty osiąga się jedząc świeże owoce, jednak ze względu na słabą dostępność można zastąpić je suszonymi owocami jagód Goji, sokiem lub herbatą,
Fasola
W zależności od odmiany charakteryzuje się dużą zawartością błonnika oraz białka. Ugotowana fasola jest świetnym, zdrowszym zamiennikiem mąki w ciastach.
Zielona i czerwona herbata
Obie odmiany uchodzą za pomocne w spalaniu tłuszczu. Badania przeprowadzone z użyciem zielonej herbaty wykazały, że spożywanie 5 filiżanek naparu dziennie może nawet dwukrotnie zwiększyć liczbę traconych kilogramów. Czerwona herbata już zyskała miano pogromcy tłuszczu. Zaleca się, aby pić czerwoną herbatę godzinę po posiłku. Pita w ten sposób czerwona herbata pomaga w trawieniu oraz przyspiesza metabolizm.
Jarmuż
Idealny jako dodatek do koktajli, zup i sałatek, a także w formie przekąski (chipsy z jarmużu). Bogaty w składniki odżywcze, a przede wszystkim błonniki i witaminy, przy czym jest niskokaloryczny.
Cytrusy
Polecane przy dietach, jak większość owoców bogatych w błonnik i witaminę C. Świetnym rozwiązaniem jest picie szklanki ciepłej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki, można również dodać szczyptę pieprzu cayenne.







Mi najbardziej pomogła czerwona herbata, ale z tymi jabłkami to przesada. Może i są zdrowe, ale to żaden sposób na odchudzanie.
Ja słyszałam, że jabłka odchudzają, bo mają sporo błonnika, mało kalorii i można ich sporo wcinać, gdy ma się napady apetytu. Same z z siebie pewnie nie odchudzą, noo chyba, że Putina 😀
Ja również potwierdzam, że czerwona herbata jest bardzo pomocna w odchudzaniu, ale trzeba uważać. Piłam dziennie dwa duże dzbanki i to była przesada, bo podobno wystarczy pic kilka filiżanek dziennie. A ja piłam nawet między posiłkami, co skończyło się wymiotami i totalnym odrzutem od tej herbaty.
Dwa duże dzbanki?! Nic dziwnego, ze tak to się skończyło. Dobrze, że tylko tak. Trzeba trochę myśleć. Co za dużo, to niezdrowo!!!