Król kapusty przez duże K – JARMUŻ.

Jarmuż to odmiana kapusty uprawiana zarówno do celów spożywczych jak i ozdobnych. Jest to warzywo bardzo cenne pod względem swoich walorów odżywczych, a jednocześnie banalnie proste w uprawie i niewymagające pod względem gleby.

Mała porcja jarmużu (około 70g) zawiera:

  • Witamina A: 206% RDA* (z beta-karotenem).
  • Witamina K: 684% RDA.
  • Witamina C: 134% RDA.
  • Witamina B6: 9% RDA.
  • Mangan: 26% RDA.
  • Wapń: 9% RDA.
  • Miedź: 10% RDA.
  • Potasowe: 9% RDA.
  • Magnez: 6% RDA.
  • Zawiera 3% lub więcej witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawina), witaminy B3 (niacyna), żelaza i fosforu.

Warto dodać, że jarmuż jest warzywem niskokalorycznym, w/w porcja jarmużu zawiera zaledwie 33 kalorie, na które składa się 6g węglowodanów (w tym 2g błonnika) i 3g białka.  Jest on doskonałym źródłem witamin K, A i C.

Jarmuż jest również bogaty w przeciwutleniacze, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca. Substancje zawarte w jarmużu pomagają przeciwdziałać nowotworom. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny jarmuż wpływa na poprawę wzroku oraz przeciwdziała jego pogarszaniu się. Mała kaloryczność i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że jarmuż jest polecany przy dietach odchudzających.

 *RDARecommended Dietary Allowances) – zalecane spożycie dzienne.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *