Dlaczego warto pić zieloną herbtę?

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty są znane od tysięcy lat. Nie dziwi więc fakt, że obecnie obok wody, jest to najczęściej spożywany napój.

Sposób obróbki zielonej herbaty sprawia, że jest to najzdrowsza odmiana herbaty, zawierająca polifenole (katechiny i flawonoidy), alkaloidy (kofeina, teobromina, teofilina), węglowodany, lipidy, witaminy oraz aminokwasy.

Do właściwości zielonej herbaty możemy zaliczyć.

  • Działanie antyoksydacyjne, dzięki dużej zawartości polifenoli. Polifenole posiadają silniejsze działanie antyutleniające niż witamina C, tokoferol i karoten.
  • Działanie antynowotworowe. Badania wykazują, że polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą odgrywać ważna rolę w zapobieganiu nowotworom.
  • Działanie przeciwmiażdżycowe. Właściwości antyutleniające zielonej herbaty mogą zapobiegać miażdżycy, a zwłaszcza chorobie wieńcowej. Naukowcy szacują, że spożywanie 3 filiżanek herbaty zielonej lub czarnej obniża ryzyko zawału serca o 11%.
  • Obniżenie poziomu cholesterolu. Zielona herbata obniża poziom cholesterolu całkowitego i HDL.
  • Zmniejszenie stanów zapalnych jelit. Może zmniejszać stany zapalne związane z chorobą Crohna i wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy, dwa typy IBD.
  • Regulacja poziomu cukru we krwi. badania wykazują, ze zielona herbata może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu I i spowolniać jej postęp.
  • Zapobiega chorobom wątroby.
  • Wspomaga utratę masy ciała. Badania kliniczne wykazują, że wyciąg z zielonej herbaty może zwiększyć metabolizm i pomóc spalić tłuszcz.
  • Pomaga zapobiegać próchnicy.
  • Może pomagać w chorobie zapalnej stawów, poprzez zmniejszenie stanu zapalnego oraz spowolnienie rozpadu chrząstki.
  • Jest lekarstwem na obrzęki, oparzenia i rany.
  • Regeneruje skórę, goi rany,  pomaga przy łuszczycy.

UWAGA!

Pijąc zielona herbatę warto zachować środki ostrożności, gdyż nie wszystkie sfery jej działania zostały zbadane oraz jak powszechnie wiadomo nadmiar niektórych substancji może szkodzić. Dlatego warto pamiętać, aby nie podawać zielonej herbaty dzieciom (brak przeprowadzonych badań na organizmie dziecięcym). Zielonej herbaty nie powinny również pić kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby mające z problemy z sercem i wysokim ciśnieniem krwi, osoby cierpiące na choroby nerek, osoby z zaburzeniami czynności wątroby, osoby cierpiące na wrzody żołądka i z zaburzeniami psychicznymi (możliwość pogłębienia stanów lękowych). Ze względu na zawartość kofeiny, należy pamiętać, ze nadmierne i długotrwałe picie zielonej herbaty może spowodować drażliwość, bezsenność, kołatanie serca i zawroty głowy. Przedawkowanie kofeiny może spowodować nudności, wymioty, biegunkę, bóle głowy i brak apetytu. Warto pamiętać, że zielona herbata może wpływać na działanie leków, dlatego warto wcześniej zasięgnąć opinii lekarza.

 

źródła:
1. umm.edu
2. Anna Nowak, Adam Klimowicz, Zdrowotne oddziaływanie polifenoli zielonej herbaty (Camellia
sinensis L.), Kosmos. Problemy nauk biologicznych, Tom 62 2013, Numer 1 (298), Str. 87–93.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *