Daj się zrobić w jajo! Dlaczego warto jeść jajka, nie tylko na Wielkanoc.
Jajka to popularny i powszechnie dostępny produkt spożywczy. Przez wiele lat, ze względu na opinie o niekorzystnym wpływie na organizm człowieka, były w naszych kuchniach na cenzurowanym. Czy słusznie?
Jak się okazuje jajka są wręcz produktem wskazanym w naszej diecie. Oprócz białka, zawierają wiele witamin i minerałów niezbędnych w zdrowej i zrównoważonej diecie. Jajka są źródłem witaminy A, B2, B12, B5, B7, B4, B9, D i E. A także jod, żelazo, fosfor, selen oraz luteinę.
Jajka są jednym z najlepszych źródeł białka. Jedno jajko (około 40-50g) zawiera 5,53g białka.
Tłuszcze zwarte w jajku są to większości (72%) tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, zaś tylko 28% to tłuszcze nasycone. Warto dodać, że jajka są także dobrym źródłem kwasów omega-3.
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że jajka stały się ważnym elementem zdrowej i zbalansowanej diety. Dzięki zawartości białka są produktem budulcowym, wspomagającym wzrost i regenerację tkanki mięśniowej. Przekłada się to również na utratę masy ciała i utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Luteina wpływa korzystnie na wzrok. Cholina obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, wspomaga metabolizm tłuszczów i pracę wątroby. Kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój płodu w trakcie ciąży. Witaminy i minerały zawarte w jajkach przyczyniają się również do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także poprawiają pamięć i funkcjonowanie mózgu.
Decydując się na wzbogacenie swojego dziennego jadłospisu w jajka, trzeba pamiętać o tym, że na rynku dostępne różne rodzaje jajek.
Biorąc pod uwagę pochodzenie, wyróżniamy jajka kurze, kacze, gęsie, przepiórcze oraz strusie. Producenci oznaczają również rozmiar jaj, podobnie jak w przypadku rozmiarów ubrań, są to symbole S (<53g), M (53-63g), L (63-73g), XL (>73g).
Ważny jest także system chowu kur, oznaczony cyframi od 0 do 3:
0 – chów ekologiczny
1 – wolny wybieg
2 – chów ściółkowy
3 – chów klatkowy
Kupując jajka należy zwrócić uwagę także na to, czym karmione są kury. Najlepiej unikać jaj kur karmionych paszami wzbogaconymi antybiotykami oraz pochodzącymi z roślin genetycznie modyfikowanych.
Podobne materiały
-
Nie zapominaj o tłuszczach – one też są zdrowe! Tłuszcze w gotowaniu.
3 komentarze | mar 10, 2015 -
Król kapusty przez duże K – JARMUŻ.
Brak komentarzy | lut 27, 2015 -
Cudowny chwast – OSTROPEST PLAMISTY.
Jeden komentarz | mar 3, 2015 -
Witamina D – działanie, zapotrzebowanie, źródła, skutki niedoborów i przedawkowania.
Brak komentarzy | mar 17, 2020
