Kasza jaglana – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Walory zdrowotne kaszy jaglanej są doceniane na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych oraz brak glutenu sprawiły, że to zapomniane zboże na nowo wróciło do łask.

Kasza jaglana uzyskiwana jest z ziaren prosa. Proso jest najstarszym ze zbóż, przetrwało ponad 10 000 lat, a jego pochodzenia prawdopodobnie należy poszukiwać w Afryce.

Wartość odżywcza kaszy jaglanej.

Kasza jaglana charakteryzuje się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych. Jest ona doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz białka – zawiera 8 aminokwasów. Jak również krzemu, wapnia, żelaza, potasu, cynku, fosforu, selenu i magnezu.

Właściwości zdrowotne.

1. Wspomaga trawienie i pomaga schudnąć. Kasza jaglana jest często polecana przez dietetyków osoba pragnącym schudnąć, gdyż jest lekkostrawna, reguluje proces trawienia, a także pomaga w niektórych dolegliwościach tj. zaparcia i wzdęcia.

2. Może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzieje się tak głównie dzięki zawartości błonnika oraz niacyny (witamina b3).

3. Chroni serce i zmniejsza ciśnienie krwi. Dzięki zawartości magnezu i potasu wpływa na regulację ciśnienia krwi. Badania potwierdzają, że kasza jaglana może być pomocna w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

4. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II.

5. Zawiera przeciwutleniacze – może zapobiegać rakowi, pomaga oczyścić organizm z toksyn.

6. Nie zawiera glutenu, jest więc idealna dla alergików.

Ogromną zaletą kaszy jaglanej jest jej szerokie zastosowanie. Świetnie sprawdza się w wielu potrawach, zarówno słodkich jaki i wytrawnych. Jeżeli szukasz przepisów na zdrowe potrawy z wykorzystaniem kaszy jaglanej, koniecznie zajrzyj do naszej zakładki PRZEPISY lub sprawdź tag kasza jaglana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *